keményítő

1. meghatározás: főnév biológia

Raktározott tápanyag a növényeknél. Leggyakrabban a burgonya gumója vagy a gabonanövények (pl. búza, árpa, rizs, rozs) magjában fordul elő. A növény itt tárolja ezt a tápanyagot, hogy majd egy későbbi időpontban fel tudja használni. Például amikor tavasszal a magok elkezdenek kicsírázni, a mag, a növekedéshez az elraktározott keményítőt használja fel.

Eredet:

Régen ezt az anyagot használták a ruhák keményítésére. forrás: wikiszotar.hu


keményítő

Összetett cukor (több száz szőlőcukor egységből áll). Fehér színű szilárd anyag, vízben csak kevéssé oldódik. A keményítő a növények tartalék tápanyaga.

Leggyakoribb előfordulási helye növényi magvak (pl. gabonafélék), raktározó gyökerek (pl. sárgarépa), gumók (pl. burgonya). Ezeket a növényi részeket értékes tápanyagtartalmuk miatt az ember is előszeretettel fogyasztja.

A textilipar különböző ruhaanyagok keményítésére használja. Innen az elnevezés.

Példamondatok:

  • Szervezetünkben a keményítő szőlőcukorrá bomlik le.
  • A lisztben sok keményítő van.
  • A kenyér is tartalmaz keményítőt.

Eredet:

Régen ezt az anyagot használták a ruhák keményítésére. forrás: wikiszotar.hu


« káva kémhatás »