napfordulók

Az a két időpont az évben, amikor a Nap sugarai pont merőlegesen (90 fokos szögben) érkeznek a két térítőkörre. Persze nem egyszerre: a Ráktérítőre június 22-én, a Baktérítőre december 22-én. Ezen a két napon van a Nap északi és déli irányban a legtávolabb az Egyenlítőtől.

A napforduló az a nap, amikor a Nap eléri csúcspontját valamelyik térítőn, azaz pontosan merőlegesen sütnek a Nap sugarai valamelyik térítőkörre.
Példánkban legyen ez a Ráktérítő. Miután a Nap sugarai merőlegesen érték a Ráktérítőt, a Nap látszólag megfordul, és ellentétes irányba kezd haladni, az az a Baktérítő felé. Ezzel együtt az évszak is elkezd lassan az ellenkezőjére váltani. Az északi félgömbön ilyenkor a nyárból őszbe, az őszből télbe. Rövidülnek a nappalok és hűvösebb, hidegebb lesz az idő egészen addig, amíg a napsugarak 90 fokban el nem érik a Baktérítőt. Akkor a Nap elkezd visszafordulni a Ráktérítő felé, és az idő újra kezd melegedni az északi félgömbön, mert egyre nagyobb szögben érik a Ráktérítő környékét a Nap sugarai.


« napéjegyenlőség napi hőingás »