Az anyagoknak az a tulajdonsága, hogy mennyire jól oldódnak bizonyos oldószerekben. Ha egy anyagnak jó az oldhatósága ez azt jelenti, hogy belőle sokat lehet feloldani egy bizonyos oldószerben. Az oldhatóság függ az oldószer és az oldott anyag saját tulajdonságaitól. Például a cukornak jó az oldhatósága vízben, de rosszul oldódik olajban.
Az anyagok oldhatóságát úgy adhatjuk meg, hogy leírjuk, hogy hány gramm anyag oldható fel 100 g oldószerben. Minél nagyobb ez a szám, annál jobb az illető anyag oldhatósága abban az oldószerben.
Az oldhatóság függ a hőmérséklettől is, ezért az oldhatóság adata mellett mindig fel kell tüntetni a hőmérsékletet is, amelyre vonatkozik.
Például 20 fokon 26,5 gramm konyhasó (NaCl) oldható fel 100 g vízben, tehát az oldhatósága 26,5 g/ 100 g víz.
Példamondatok:
- A tankönyvben van egy táblázat az anyagok oldhatóságáról.
- Az anyagok oldhatósága különböző.
- Az ammónia oldhatósága a vízben nagy.