sav

Maró hatású anyag. Olyan hidrogén tartalmú vegyület, amelyből lúggal vagy fémmel egyesülve, a hidrogén kiválik, helyébe fém lép, és így só keletkezik. Savanyú ízű és vízben oldódik.

A savak olyan anyagok, amelyek képesek hidrogénion (H+) leadására.

Vegyük példának a hidrogén-klorid, másik nevén sósav (HCl) molekulát:

Ebben a vegyületben kialakult kötésnél a klór jobban vonzza a hidrogén elektronját, ezért a hidrogénatom elektronhiányos lesz és a molekuláról könnyen leszakad úgy, hogy a saját elektronját a klórnál hagyja, így tulajdonképpen egy elektronjától megfosztott H atom azaz hidrogénion távozik, és egy kloridion keletkezik. (Mivel a H atom csak egy protonból és egy elektronból áll, ha az elektronjától megfosztjuk csupán egy proton marad! Vagyis a hidrogénion nem más, mint egy proton. Tehát azt is mondhatjuk, hogy a savak olyan anyagok, amelyek proton leadására képesek.)

A háztartásban is használunk savakat (pl. sósav, szénsav stb.). Elnevezésükben általában szerepel a sav szó.

Példamondatok:

  • A királyvíz egy olyan sav, ami az aranyat is képes feloldani.
  • A savakat kisebb mennyiségben tisztításhoz, takarításhoz is szokták használni.
  • Az emésztőnedvekben is találhatók savak.

« sarokpontok sav-bázis reakció »